Urhea-halli

HELSINKI

Olympiavalmennuskeskus Urheassa talotekniikkakin toteutettiin urheilijoiden ehdoilla

Urhea-kampus on Suomen ainoa huippu-urheilijoille suunniteltu kampus, joka tarjoaa monipuoliset ja kattavat tilat ympärivuotiselle harjoittelulle avarissa tiloissa. Urheiluhallin lisäksi kampukseen kuuluu kerrostalo alppimajoineen nuorille huippulupauksille, sekä erilaisia palveluja, kuten pesula-, ruokailu- ja terveydenhuollon palveluja. Kohdetta suunniteltaessa tuli ottaa huomioon monipuolisten lajien harjoittelumahdollisuus, kustannustehokkuus ja taloudellisuus sekä ekologinen rakentaminen.

 

Urheilijoiden huomioonottaminen suunnittelutyössä

Suunnittelun lähtökohtana oli rakentaa huipulle tähtääville nuorille sekä jo huipulla oleville urheilijoille harjoitteluolosuhteet, jotka edesauttavat monipuolisten urheilulajien harjoittelua ja lajissa kehittymistä. Urhea-hallissa on otettu huomioon urheilutilojen normaalin päivävalaistuksen lisäksi monenlaisia muita asioita, kuten kilpailu- ja esitysvalaistuksia sekä turvallisuuteen liittyvää valaistussuunnittelua.

Urhea-kampuksen sisä- ja ulkovalaistussuunnittelusta vastasi Rejlersin rakentamisen toimialalta valaistussuunnittelija Anne Ylinen ja projektipäällikkö Jorma Finnberg, joka vastasi myös projektin työmaa-aikaisesta hoidosta.

Sähkö-, tieto- ja turvajärjestelmiin liittyvät suunnittelutyöt pitivät sisällään mittavan määrän erilaisia toiminnallisuuteen liittyviä järjestelmiä, sähkönjakelusta paloturvallisuusjärjestelmiin ja äänentoisto- ja videotallennuksiin sekä siirtokatsomoista tulostauluihin ja harjoittelun erikoistiloihin.

 

FAKTAT

Osoite: Mäkelänkatu 47, Helsinki
Pinta-ala: 14 000 brm2
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen Oy
Rakennuttaja: Urhea-halli Oy

 

TOTEUTIMME KOHTEESEEN

Sähkö-, tieto- ja turvajärjestelmät, jotka pitivät sisällään mittavan määrän erilaisia toiminnallisuuteen liittyviä järjestelmiä, sähkönjakelusta paloturvallisuusjärjestelmiin ja äänentoisto- ja videotallennuksiin sekä siirtokatsomoista tulostauluihin ja harjoittelun erikoistiloihin.

 

KOHOKOHDAT

Kohteen suunnittelussa huomioitiin valaistusohjauksen vaatimukset monikäyttötiloissa yhteistyössä käyttäjien kanssa ja lisäksi erityisesti urheilijoiden tilantarve sekä pysty- että vaakasuunnassa, jotta heidän harjoittelu olisi esteetöntä. Tähän liittyi muun muassa valaisimien, kaiuttimien ja pistorasioiden oikeanlainen sijoittelu.