Turun kaupunginteatteri

TURKU

Teatteri osana Aurajoen kulttuurimaisemaa

Kaupungin kauneimmalla paikalla Aurajoen varressa sijaitseva teatteritalo on toiminut rakentamisestaan asti Turun Kaupunginteatterin toiminnan ytimenä. Vuonna 1962 valmistunut rakennus on alkujaan Aarne Hytösen, Risto-Veikko Luukkosen ja Helmer Stenroosin suunnittelema. Se rakennettiin palvelemaan aikansa teatteritoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.  Rakennuksen täydellinen peruskorjaus ja laajennus toteutettiin vuosina 2014-2017.

Maamerkki säilyy

Turun kaupunginteatteri on rakennustaiteellisesti, kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus ja keskeinen osa Aurajoen kulttuurimaisemaa. Peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä rakennuksen alkuperäistä olemusta vaalittiin ja muutostyöt tehtiin siten, etteivät julkisivujen ja vesikaton perusmuodon rakennustaiteellinen ja kaupunkikuvallinen arvo ja tyyli tärveltynyt. Peruskorjauksen lähtökohtana on säilyttää kaupunkikuvassa vanhat tutut tuntomerkit, kuten jokirannan maamerkkinä toimiva näyttämötorni, mutta nykyaikaan päivitettynä.

Teatteriyleisölle näkyvimmät remontissa toteutettavat muutokset olivat laajennusosaan perustettu uusi Pieni näyttämö ja lämpiötilojen päivitys.

FAKTAT

Osoite: Itäinen Rantakatu 14, Turku
Pinta-ala: 9 500 brm2
Arkkitehtisuunnittelu: LPR-arkkitehdit Pauno Narjus
Rakennuttaja: Kiinteistö Oy Turun kaupunginteatteri

 

TOTEUTIMME KOHTEESEEN

Rejlers Finland oli sähkö-, tele- ja turvasuunnittelun palveluntuottajana.

 

KOHOKOHDAT

Täydellisen peruskorjauksen yhteydessä teatterirakennus sai laajennusosan ja uuden näyttämön. Yleisötilojen valaistuksellinen ilme säilytettiin alkuperäisen kaltaisena uusimalla valaisimet led-tekniikkaan, nostaen samalla valotasoja ja parantaen valaistuksen ohjattavuutta. Kaavassa suojeltu rakennus yhdistyy saumattomasti moderniin laajennusosaan valaistuksen tukiessa tilojen arkkitehtuuria.