Hotel Scandic Grand Central

HELSINKI

Helsingin päärautatieaseman ainutlaatuinen jugendrakennus  hotelliksi

 VR:n entinen pääkonttori Helsingin päärautatieasemalla avautui sadan vuoden jälkeen yleisölle huhtikuussa 2021, kun Hotelli Scandic Grand Central Helsinki avasi ovensa. Kyseessä oli täysin ainutlaatuinen hotelli, joka on rakennettu päärautatieaseman alkuperäiseen itäsiipeen. Rejlers vastasi hotellihankkeen sähkösuunnittelusta.

 

Moderni rakennus vanhoissa puitteissa

Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1909 valmistunut nelikerroksinen Helsingin päärautatieaseman hallintorakennus oli aikansa suurimpia virastotaloja. Nyt yli 100 vuoden jälkeen se avasi ovensa yleisölle hotellina. Upea Scandic Grand Central Helsinki onkin vertaansa vailla: jugendtyylinen arvorakennus huokuu vanhanajan charmia, joka yhdistyy ajattoman tyylikkääseen sisustukseen ja moderniin tekniikkaan.   

Historiallisesta taustastaan huolimatta, hotellista on tehty moderni rakennus, modernilla tekniikalla vanhoissa puitteissa. Satavuotiaan hallintorakennuksen mittakaava on massiivinen: hotellihuonekäytävistä pisin on 150 m ja huoneiden lukumäärä on 491.  Hotelliin kuuluu myös uudisrakennusosa, joka sijaitsee sisäpihalla.

 

FAKTAT

Osoite: Vilhonkatu 13, Helsinki
Pinta-ala: n. 36 000 brm2
Arkkitehtisuunnittelu:
Arkkitehdit Soini & Horto Oy
Laajennuksen arkkitehtisuunnittelu:
Futudesign Oy
Tilaaja: Exilion

 

TOTEUTIMME KOHTEESEEN

Rejlers Finland Oy:n vastuullinen sähkösuunnittelija Tapio Kilpimaa vastasi hankkeen sähkösuunnittelusta. Kohteen tele- ja turvajärjestelmien suunnittelun toteutuksesta vastasi Jari Liimatainen ja monioperaattoriverkon suunnittelijana toimi Jouni Pekonen.


KOHOKOHDAT

Kohde on kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus, ja yksi Suomen hienoimpia hotelleja. Suunnittelussa oli otettava huomioon arvorakennuksen historiallisten piirteiden säilyttäminen sekä niiden yhdistäminen moderneihin ja uutta tekniikkaa hyödyntäviin ratkaisuihin.